Over ons vers voer

 

DARF

 

DARF Biologisch vlees voor uw hond

DARF is opgebouwd uit eerlijke grondstoffen, afkomstig uit biologische landbouw en veeteelt. Deze ingrediënten zijn (al doet geen mens dat meer) voor menselijke consumptie geschikt en komen van de biologische slager De Groene Weg. In de markt voor vers vlees voor hond en kat komen steeds meer aanbieders van “biologisch vers vlees” voor hond en kat, echter zitten er ook bedrijven bij die dit doen zonder dat dit gecontroleerd wordt. Biologische producten herkent u aan het Eko keurmerk , wat vergezeld moet zijn van een Skal nummer (in ons geval Skal 018327) Op de website www.Skal.nl kunt u de producent van het vlees dan traceren. De samenstelling van DARF is elders op de website terug te vinden.

Eko 

 

Brokken of vlees?

Geschiedenis brokkenvoer

Rond 1850 werden de eerste brokken al gemaakt van graanafval en vleesmeel. In Nederland worden er al vanaf 1920 hondenbrokken gemaakt. Voor 1970 was het niet gebruikelijk je hond alleen maar commerciële voeding (brokken) te geven. Het was gebruikelijker om voeding te geven in de vorm van botten, vlees, lappen vuile pens of wat orgaan vlees. Verder aten honden vaak met de pot mee. De huidige brokken zijn vaak aangevuld metanti-oxidanten, dit is om het voer langer goed te houden. Natuurlijke Anti-oxidanten zijn bijvoorbeeld  vitamine E en C, deze zijn niet schadelijk voor mens of dier. Maar veel van de brokken bevatten chemische anti-oxidanten zoals BHA, BHT, Prophylgallaten / of Ethoxyquineen. Deze zijn absoluut niet gezond voor uw dier.


Ethoxyquine is een chemische stof die in de jaren vijftig in Amerika werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber. Het werd tevens gebruikt als pesticide. Het was een goedkoop product en werd later ook gebruikt als conserveermiddel in veevoeders. Ongeveer 20 jaar later werd bekend gemaakt dat Ethoxyquine zeer giftig was. Ook werd toen duidelijk dat verschillende mensen die betrokken waren bij de productie, ziek waren geworden (Kanker, lever falen en chronische diarree). Jammer genoeg wordt het nog steeds gebruikt als conserveermiddel in honden -, kattenvoedsel en veevoer, wat voor dieren dezelfde problemen geeft als bij mensen. Voor Menselijke consumptie zijn deze stoffen verboden (worden als E nummers gebruikt.)

 

Voordelen van rauw vlees

De natuurlijke voeding van de wolf of wilde honden bestaat voor het grootste gedeelte uit prooidieren, dus van dierlijke oorsprong. Het gebit van een hond en het spijsverterings-stelsel komt voor bijna 100% overeen met dat van de wolf . In het wild levende wolven, katachtige e.d. eten dus overwegend prooidier wat veel eiwitten en vetten bevat en maar weinig koolhydraten.


De botten van een prooi zijn een bron van calcium. De maag- / darminhoud van de prooi bevat voorverteerde planten e.d. waardoor de wolven en katachtige ook nog plantaardig materiaal binnen krijgen. In droogvoer zit (te) weinig vlees. Zeker als je bedenkt dat honden en katten prooidiereters zijn. Het vlees in brokken en voeding in blik bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten zoals; kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of ander destructiemateriaal afkomstig van runderen en lammeren. Verder bevatten brokken veel graan. Dit is een onnatuurlijke voeding voor honden en katten, wat weer een grote belasting geeft voor de alvleesklier. Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden en katten juist behoefte hebben aan eiwitten. Granen in grote hoeveelheden, zoals in brokken, geven nogal eens maag- / darm- en huidproblemen. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op de huid en in de darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.  Brokken en blikvoer wordt verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen verloren zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd.

 

Er bestaan wel brokken zonder chemische anti-oxidanten en conserveermiddelen, maar het blijft een brok. Verse rauwe voeding bevat gezonde stoffen die een carnivoor ( hond, kat en fret) nodig hebben om goed te functioneren. In verse voeding zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en is dus het behoud voor een goede darmflora. Verse dierlijke voeding bevat van nature vocht wat goed wordt opgenomen door het lichaam, daarom zal de hond of kat misschien wel minder drinken bij het gebruik van rauw vlees.

 

Waarom DARF

Darf is een natuurlijke voeding voor de hond. Deze voeding komt  heel dicht bij wat een in het wild levende wolf eet, namelijk prooidieren.


Omdat een in het wild levend dier niet altijd hetzelfde dier vangt, is DARF  gemaakt van verschillende soorten vlees zoals  kip, rund- geit- en lamsvlees. De ingrediënten zijn van goede kwaliteit en voornamelijk afkomstig uit Nederland. Het is goedgekeurd vlees voor menselijke consumptie en u hoeft zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld BSE, hiervoor staat het biologische aspect van de voeding al garant. Doordat in biologische productie geen beendermeel aan het dier gevoerd mag worden en het dus ook niet aan het vers vlees voor de hond toegevoegd mag worden! Ook bevat het dus geen anti-oxidanten zoals BHA, BHT, Ethoxyquine etc, daar ook dit ruim omschreven staat in de reglementen voor het Eko keurmerk.


DARF bestaat dus niet alleen uit spiervlees, maar bevat ook organen, waaronder lamslongen, runderhart, lams- en rundernieren en lams- of runderlever. Verder bevat DARF zeer fijn gemalen kippenbotten als natuurlijke bron van calcium is. Er word dus geen beendermeel, krijt en dergelijken toegevoegd. Alle DARF voedingen  zijn geschikt voor dieren met granen allergie. DARF wordt in bevroren blokken van ca 350 g geleverd. De houdbaarheid in de vriezer bij -18 graden is tenminste 180 dagen, in de koelkast 2 dagen bij 4 graden.

 

Samenstelling DARF

Veel producenten van KVV willen (om welke reden dan ook) hun receptuur voor zich zelf houden. DARF maakt hier geen geheim van! DARF is gebaseerd op het BARF principe waardoor voor een ieder de samenstelling eigenlijk wel duidelijk zou kunnen zijn. De ingrediënten declaratie staat daarom bij ieder product vermeld.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »